Cafeaua este o cultură agricolă tropicală, mereu verde. Fructele coapte ale acesteia, cireşele de cafea, conţin de obicei două seminţe. Calitatea boabelor de cafea depinde foarte mult de condiţiile de creştere ale plantaţiilor: solul, temperatura, precipitaţiile şi cultivarea. Condiţiile ideale sunt întâlnite în regiunile ecuatoriale. Tocmai de aceea Tchibo îşi procură cafeaua crudă din America Centrală şi America Latină, Africa de Est şi ţările ecuatoriale din Asia.

Tchibo se străduieşte să obţină cafea de cea mai bună calitate de la origine. Tocmai de aceea, ne bazăm pe relaţii bune şi pe termen lung cu furnizorii – exportatorii şi comercianţii noştri, cât şi pe relaţiile directe faţă de cultivatorii de cafea. Totodată, experţii Tchibo în domeniul cafelei vizitează în mod regulat ţările producătoare de cafea pentru a verifica nivelul de calitate al cafelei crude.

Kaffeekirsche; Kaffeeanbau; Kaffeequalität; Tchibo

Arabica şi Robusta

Două tipuri de cafea compun 99% din piaţa de cafea: Arabica (Cafea arabica) şi Robusta (Cafea canephora). În timp ce culturile de cafea Arabica impun cerinţe ridicate cu privire la climă, sol şi cultivare, şi cresc aproape exclusiv în regiuni aflate la altitudini înalte, Robusta este mult mai rezistentă la frig şi umiditate. Tocmai de aceea este cultivată mai mult în zonele de şes tropicale. Aceste diferenţe se reflectă în gust. Boabele Arabica au un gust elegant şi o aromă echilibrată. Boabele Robusta au un gust mai consistent şi mai puternic. În Germania sunt preferate boabele Arabica. Şi Tchibo utilizează, aproape în mod exclusiv, aceste boabe de cafea de înaltă calitate în cadrul amestecurilor sale de cafea.

Cultivare ecologică: sol şi apă

Alături de plantele de cafea, două resurse joacă în mod special un rol deosebit de important atunci când vine vorba de cultivarea şi procesarea cafelei: solul şi apa. Acestea trebuie să fie protejate – totodată din motive economice, deoarece cafeaua de calitate poate fi produsă doar atunci când solul este sănătos şi aprovizionarea cu apă este asigurată. Iar calitatea bună este singura modalitate în care cultivatorii de cafea pot obţine un venit corect, şi singura modalitate în care noi, în calitate de companie, avem capacitatea de a vă vinde cafeaua de calitate dorită, pe termen lung.

Condiţii de muncă şi de viaţă mai bune pentru cultivatorii de cafea

80% dintre cultivatorii de cafea la nivel global sunt cultivatori mici. Pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al acestora şi capacitatea de a fi competitivi, îi sprijinim pe aceştia şi familiile acestora prin proiecte de „auto-ajutorare”, cât şi prin achiziţia de volume din ce în ce mai mari de cafea produsă în mod responsabil.